Toen de Dash-camera’s een nieuw fenomeen waren, verbaasden de mensen zich over de manier waarop automobilisten op hun smartphones beelden konden opnemen van meteorieten in Rusland, een vliegtuig dat in een rivier in Taiwan neerstortte en wielen die van voertuigen op de snelweg afkwamen, terwijl ze tegelijkertijd met hun auto reden. Toen ze te horen kregen dat ze gefilmd waren met dashcamera’s, hadden de mensen geen idee wat ze waren.

Een dashcamera is er om beelden te maken van het onverwachte, maar de early adopters hadden het idee dat ze de opname van de reis op Route 66 mogelijk maakten. Het probleem met dit concept is dat de beelden tijdens het rijden worden overschreven, waarbij incidenten worden opgeslagen in een aparte map, die wordt geactiveerd door de impactdetectie, om te voorkomen dat ze worden gewist door de lusopname. Ik kan u verzekeren dat er niets saaier, en soms misselijker is dan het kijken naar dashcamera’s, vooral in dit tijdperk van gestreamd on demand entertainment.

Vóór 2016 hadden lagere Duitse rechtbanken geweigerd om dashcamera’s te accepteren als bewijs in civiele rechtbanken, onder verwijzing naar privacywetten die waren ingesteld als reactie op de bewakingsactiviteiten van de Stasi in het Oost-Duitse land van vóór de hereniging. Dit werd echter door het Federale Hof van Justitie in 2016 tenietgedaan, waardoor beelden van een ongeval dat plaatsvond bij verkeerslichten als bewijs konden worden geaccepteerd. Het is echter illegaal om beelden van dashcams te uploaden naar sociale media, tenzij gezichten en kentekenplaten van auto’s zijn verdoezeld, wat de moeite waard is om in gedachten te houden.

Hier is een link naar meer details hierover. Sinds deze uitspraak is de verkoop van dashcamera’s in Duitsland geballoniseerd.

We denken allemaal dat we geweldige coureurs zijn en het onverwachte zal ons niet overkomen, maar ongelukken gebeuren wel, en een dashcamera kan een aanzienlijke hoeveelheid verdriet besparen door je persoonlijke getuige-deskundige te zijn, wanneer alle andere getuigen op zoek zijn naar dekking. Zodra er een element van twijfel over een incident is, zou je in voor een langdurige rechtszaak, die angst en boosheid veroorzaakt, die allemaal kunnen worden vermeden door het hebben van een dash cam. Verzekeringsmaatschappijen zullen de beelden herzien en als er voldoende duidelijkheid is over wat er is gebeurd, zal een gerechtelijke procedure niet nodig zijn. De makkelijkste persoon om een dashcamera aan te verkopen is iemand die net een ongeluk heeft gehad, omdat hun persoonlijke ervaring de noodzaak blootlegt.

Thinkware Dash Cam Logo

Be the first to get the latest updates and exclusive content straight to your inbox.